Whiplash

Een whiplash kan men omschrijven als een plotselinge strekking van het hoofd gevolgd door een buiging van het hoofd. Dit kan gebeuren bij een auto-ongeluk als iemand aan de achterzijde wordt aangereden. Maar ook tijdens een contactsport, wanneer er een botsing is tussen spelers, kan een acceleratietrauma het gevolg zijn. Er kan schade ontstaan aan de wervelkolom op diverse niveaus; de facetgewrichten (zij verbinden de wervels met elkaar), tussenwervelschijven, ligamenten, spieren, pezen en zenuwen.

Vaak manifesteren de verschijnselen van zo’n trauma zich enkele dagen later. De voornaamste klachten zijn:

* hoofdpijn

* duizeligheid

* het hebben van een stijve nek

* beperkte beweeglijkheid van de nek

* prikkelingen in de nek uitstralend naar de armen

* pijn in de schouders

* algehele vermoeidheid

* prikkelbaarheid

* lage rugklachten

* afname van concentratie

Het lichaam heeft tijd nodig om van de plotselinge impact te herstellen. De spieren bleken onvoldoende in staat de klap op te vangen. Door deze acute overbelasting zijn er in de spieren triggerpoints ontstaan. Deze triggerpoints kunnen behalve nekpijn ook hoofdpijn veroorzaken en in stand houden.

 

De therapie

Om het herstelproces te bevorderen is het belangrijk dat de spieren hun functie voldoende kunnen uitvoeren. Topfysio deactiveert de triggerpoints in de nek, hals en schouder door dry needling of fricties. De tweede stap is een revalidatietraining gericht op het verbeteren van de belastbaarheid van de wervelkolom, met extra aandacht voor het overgangsgebied tussen nek en bovenrug. Dit revalidatietraject wordt op maat samengesteld.

Topfysio Locaties
Topfysio op facebook
Topfysio op Twitter
× voor informatie over video consult klik hier