CANS (vroeger RSI)

CANS, Complaints of Arms, Neck and Shoulders, is een verzamelnaam voor klachten die zich manifesteren in de armen, nek of schouders. De klachten ontstaan door werkzaamheden waarbij repeterende bewegingen of een slechte werkhouding aan de orde zijn. De klachten die kunnen optreden zijn een tintelend of doof gevoel vanuit de nek-schouderregio richting de arm of hand. Daarnaast kan krachtsverlies en een vermoeid gevoel ontstaan in de arm.

 

Werk gerelateerd

CANS ziet men vaak terug bij mensen die veelvuldig achter de computer zitten, of hun beroep voornamelijk zittend uitoefenen. Vooral de intrede van de laptop is een veroorzaker van optredende klachten. Een onjuist ingestelde werkplek geeft een verkeerde werkhouding en een verkeerde spierbelasting. Triggerpoints in de spieren worden geactiveerd, waardoor ze klachten als een zeurende uitstraling in de armen kunnen veroorzaken. De houdingsspieren vervullen een statische rol, waardoor het stabiliseren van een correcte houding tot verkrampte spieren of andere problemen kan leiden. Veel mensen werken met opgetrokken schouders, waardoor overmatige activiteit van de trapezius (grote nekspier) ontstaat. Dit in combinatie met een verhoogde werkdruk geeft een verkrampte houding achter de computer met als gevolg klachten in de nek, schouders en armregio. Niet alleen mensen met een kantoorbaan, maar ook mensen met beroepen als caissière, inpakker of laboratoriummedewerker vallen in de categorie die te maken heeft met eenzijdig, repeterend werk. Het kan helpen om de werkplek op de juiste hoogte in te stellen en meer variatie aan te brengen in de werkzaamheden.

 

De therapie

De triggerpoints die bij CANS ontstaan, zijn goed te behandelen middels dry needling of diepe dwarse fricties. Deactivatie van de triggerpoints in de spieren zorgt voor afname van de aanwezige pijn en herstelt de oude vorm van de spier. Uit de intake komt naar voren hoe de wervelkolom, nek, schouders en armen in het dagelijks leven worden belast. Om de belastbaarheid te verhogen, klachten te verminderen en de kans op terugval te minimaliseren wordt er een specifiek en functioneel trainingsprogramma opgesteld. Middels actieve revalidatie worden de provocerende oefeningen aangeleerd en getraind.

 

Wel doen

De werkplek goed analyseren en aanpassen zodat de werkhouding verbetert.

Probeer werkzaamheden goed af te wisselen.

 

Niet doen

Verkrampt achter de computer zitten.

Langdurig achter de computer zitten.

“Klein”(o.a. opgetrokken schouders, kromme rug) werken.

 

Topfysio Locaties
Topfysio op facebook
Topfysio op Twitter
× voor informatie over video consult klik hier