Voorste kruisband

De voorste kruisbandlaesie is een veel voorkomende blessure. De blessure komt het meest voor bij contactsporten. Vreemd genoeg blijkt uit onderzoek dat de meeste laesies ontstaan zonder dat er daadwerkelijk contact is. Als behandeling kan men kiezen tussen een conservatieve of een operatieve behandeling. De keuze om te opereren is mede afhankelijk van de graad van belasting van de geblesseerde knie in de toekomst. Voor beide revalidatietrajecten kan men bij Topfysio terecht.

 

De therapie

Topfysio biedt preoperatief een specifiek trainingsprogramma aan. In de periode tot de operatie wordt een optimale basis gecreëerd. Hoe beter de conditie van de spieren is voor de operatie, hoe beter het herstellende vermogen is van de knie na de operatie.

De dag na de operatie begint de revalidatietraining, het liefst zetten we de krukken in de kast. De belasting is uiteraard op geleide van pijn en gedoseerd. Eerst worden de spieren vrij gemaakt van triggerpoints om hun conditie te optimaliseren. Daarna begint de krachttraining met als eerste doel het reduceren van de zwelling, pijn, het herwinnen van de stabiliteit en het toenemen van de mobiliteit. Wanneer de zwelling is verdwenen worden de revalidatieoefeningen uitgebreid. De knie wordt voorbereid op de sportspecifieke fase. Het doel is de snellere vezels in de spieren te trainen die nodig zijn voor de sportspecifieke fase en preventie van blessures.

 

Wel doen

Bevorderen van de strekking van de knie, dit is van belang voor een normaal looppatroon.

 

Niet doen

IJzen. Het koelen van de knie om de zwelling te verminderen heeft geen positief effect. Het belemmert de doorbloeding en remt het genezingsproces.

’s Nachts een kussen onder de knie. Een continue buigstand leidt tot een voortdurende druk op het kraakbeen achter de knieschijf, met het risico op kraakbeenschade. Ook bemoeilijkt het de knie in optimale strekstand te brengen na de operatie.

 

Topfysio Locaties
Topfysio op facebook
Topfysio op Twitter
× voor informatie over video consult klik hier