Onze deskundigheid

De deskundigheid van TOPFYSIO. Onze opleiding.

Sportfysiotherapie en sportrevalidatie, manuele therapie, dry needling, acupunctuur, onze deskundigheid

Sportfysiotherapeut, PRT level B
Topfysio heeft in de praktijk heel veel te maken met (top)sporters. Daarom hebben al onze fysiotherapeuten zich gespecialiseerd als sportfysiotherapeut aan het IAS ((International Academy for Sportscience). In deze opleiding staat de actieve revalidatie voorop. De revalidatieopbouw is niet op basis van vaste programma’s, maar op basis van de fysiologische aanpassingsmogelijkheden van de sporter en zijn bewegingsapparaat en een functionele analyse (analyse gericht op de functie) van motorische grondeigenschappen. De sporter staat zelf met zijn eigen doelstellingen centraal.

Sportfysiotherapeut, PRT level C
Dit is een vervolgopleiding op PRT level B. Deze opleiding is nog een stapje sportspecifieker. Na deze cursus is de fysiotherapeut in staat sporters uit alle takken van sport optimaal te begeleiden (training, revalidatie, etc). De begeleiding gaat verder dan de basis van de revalidatie. Met deze kennis zijn wij in staat de sporter te begeleiden en te laten verbeteren nadat zijn/haar revalidatie is beëindigd.

Dry Needling
Dry Needling valt binnen het domein van de fysiotherapie. Topfysio is al jaren deskundig op het gebied van Myofasciale triggerpoints. Dry Needling is een therapievorm die ‘evidence based’ is. De behandelmethode is gericht op het deactiveren van actieve (pijnlijke) triggerpoints in Myofaciale Pijn Syndromen (MPS). Al onze therapeuten zijn opgeleid om dry needling toe te passen. Om alle therapeuten op het gewenste niveau te houden wordt er ook intern bijgeschoold. Deze scholing wordt verzorgd door Dry Needling Skills docent Alfred Guljé.

Manuele Therapie, SOMT
Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die met name gericht is op klachten vanuit de wervelkolom. Bekende voorbeelden zijn rug en nekklachten. Vanuit deze therapie worden speciale technieken gebruikt om de gewrichten optimaal te laten bewegen. Geheel in de lijn van Topfysio is deze behandelmethode een efficiënte methode om houding en bewegingen te verbeteren. Momenteel bieden wij manuele therapie aan in onze praktijken Amsterdam en Leeuwarden.

RSQ

De RSQ (uitgesproken als het Engelse rescue) is de opvolger van de ARP, die begin 2012 door Topfysio in gebruik is genomen. De RSQ is een apparaat dat met een mix van stroomvormen werkt en met name in de topsport wordt gebruikt. Maar ook niet-topsporters hebben veel baat bij dit innovatieve apparaat. Een groot deel van onze therapeuten in Friesland zijn gecertificeerd RSQ therapeut.

De RSQ heeft twee verschillende stroomgolven. Samen hebben zij op de spier een gelijktijdig effect van aanspanning en ontspanning. Een bijkomend effect van de stroomgolven  is het verbeteren van de doorbloeding in het geblesseerde gebied. Een verbeterde doorbloeding resulteert in een sneller herstel door afname van pijn en toename van mobiliteit.

Door deze unieke stroomcombinatie kan er geen kramp ontstaan, het verbranden of etsen van de huid wordt ook voorkomen.

Geprotocolleerd revalideren volgens de rehaboom binnen het amateur- en profvoetbal
Deze cursus staat in het verlengde van de PRT opleiding en richt zich specifiek op voetbalblessures. Centraal staan de hersteltrainingen bij voetballetsels met een stapsgewijze opbouw. Met de opgedane kennis zijn wij bij Topfysio in staat de voetballer een complete revalidatie aan te bieden. Uiteraard is de kennis ook toepasbaar bij andere spelsporten zoals onder andere handbal, korfbal, hockey, volleybal en basketbal. De cursus wordt gegeven door Toine van der Goolberg. Hij is momenteel de fysieke trainer van Feyenoord.

Artrose: revalidatie en preventie
Beweging, training, voeding en medicamenten hebben invloed op het kraakbeen. Door kennis van de belastbaarheid van kraakbeen, de invloed van voeding en medicatie op kraakbeen en de aanpassing van kraakbeen bij training (adaptatie) weten we bij Topfysio hoe we een op de klant afgestemd trainingsprogramma kunnen samenstellen. Al deze aspecten zijn van belang voor mensen met artrose maar ook voor de revalidatie na bijvoorbeeld een kijkoperatie.

Actieve revalidatie wervelkolom
We onderscheiden 3 verschillende belastbaarheden: de algemene belastbaarheid, de specifieke belastbaarheid en de functionele belastbaarheid. Topfysio analyseert op basis van de functie. Het probleem van de klant in het dagelijks leven wordt in kaart gebracht. Er wordt een voor de klant functioneel actief revalidatieprogramma opgesteld. Er worden voorwaarden geschept door de deactivatie van myofasciale triggerpoints. De belastbaarheid van de wervelkolom wordt daarna in stappen opgebouwd. De klacht wordt dus op basis van het probleem van de klant aangepakt. Het doel is dat de klant dat moet kunnen wat hij of zij in het dagelijks leven wil kunnen.

Voeding: de basis van gezondheid en ziekte
Voeding is de basis voor goede gezondheid. Goede en foute vetten en koolhydraten hebben invloed op gezondheid en ziekte. Evenals de vitaminen, macro- en micronutriënten. Gezondheid zit niet in een potje vitaminen en mineralen wat wordt gekocht in de drogisterij. Dat is wel duidelijk gezien de ontwikkelingen in Amerika waar de laatste decennia bijvoorbeeld overgewicht normaal is geworden. Overgewicht zal ook in Nederland steeds meer voorkomen. De mogelijkheden van voedingsaanpassingen kunnen worden gebruikt bij diverse problemen zoals overgewicht, ondergewicht, MS, (auto)immuunproblemen en reuma. Ook bij sporters zijn vaak diverse voedingsaanpassingen noodzakelijk. (bron: IAS)

NSA Onderwijscentrum voor Nek-, Schouder- en Armklachten
Klachten aan nek- schouder en arm komen frequent voor. Daarom hebben fysiotherapeuten van Topfysio opleidingen gevolgd bij Carel Bron en het NSA (dr. J.D. Stenvers). Allen deskundigen op het gebied van nekklachten, schouderklachten en armklachten. Bij Topfysio kunnen we onze klanten met nekklachten, schouderklachten en armklachten een adequate behandeling en training geven. Dr. J.D. Stenvers (NSA) heeft een onderzoeksmethode ontwikkeld op basis van jarenlang onderzoek op gebied van de nek-, schouder- en armklachten. Het onderzoek is gedaan in samenwerking met verschillende andere instanties: het Universitair Medisch Centrum te Groningen en de Technische Universiteit Delft, het Laboratorium voor Anatomie en Embryologie te Groningen en Leiden.

Medical Taping
Topfysio fysiotherapeuten Duc Hung Vo en Ans Smid zijn onze specialisten in medical taping. Deze vorm van tapen wordt toegepast met Curetape. De liftende werking van de tape ten opzichte van de huid zorgt voor een beweging die massage veroorzaakt in het gebied. Daarbij zorgt drukvermindering voor snelle pijndemping en afvoeren van vocht. In tegenstelling tot conventionele tape stimuleert de elasticiteit van Curetape de bewegingsvrijheid en daardoor de activering van het lichaamseigen herstelproces. Deze vorm van tapen is met name bij spierproblemen, acute letsels en zwelling erg effectief gebleken. Kortom, voor Topfysio een ideaal en verantwoord hulpmiddel in de revalidatie. Voor meer vragen hierover verwijzen we u graag naar onze specialisten.

 

3-jarige Beroepsopleiding Acupunctuur
( Anglo-Dutch Institute for oriental medicine)

Functionele diagnostiek en actieve revalidatie
International Academy for Sportscience (IAS)

Cursus Voeding, pathologiegericht
International Academy for Sportscience (IAS)

Cursus Voeding, sportgericht
International Academy for Sportscience (IAS)

Bewegingsbehandeling bij de Ziekte van Parkinson

Universitair Medisch Centrum Groningen

Topfysio Locaties
Topfysio op facebook
Topfysio op Twitter
× voor informatie over video consult klik hier