Triggerpoints

Triggerpoints zijn knelpunten in de spieren, die grote impact op het functioneren van de spier kunnen hebben. Zo heeft een spier met te veel triggerpointactiviteit minder kracht, minder coördinatie, minder uithoudingsvermogen en ook verminderde rekbaarheid. Daarnaast zorgen deze triggerpoints frequent voor pijn, die ook nog een uitstralend karakter kan hebben en vaak op enige afstand van het triggerpoint gevoeld wordt.

Het klachtenbeeld dat door deze triggerpoints veroorzaakt wordt noemt men het Myofasciaal pijnsyndroom (MPS).

Naast MPS spelen triggerpoints bij vrijwel alle andere klachten aan het bewegingsapparaat een rol. Of zijn ze (mede-) veroorzaker van de klachten en anders wel een herstel belemmerende factor.

Ondanks de prominente rol die triggerpoints spelen in klachten aan het bewegingsapparaat worden ze nog maar weinig herkend door therapeuten en artsen en blijven ze vaak onbehandeld.

Het vergt specifieke kennis om de triggerpointklachten te kunnen verklaren en eveneens specifieke vaardigheden om de relevante triggerpoints te lokaliseren en te behandelen.

 

Bij welke klachten/diagnosen spelen ze een rol?

Zoals genoemd, spelen ze een rol bij praktisch elke klacht aan het bewegingsapparaat.

Bij acute overbelasting en verstuikingen van een gewricht, maar ook bij de chronische overbelasting van spieren, pezen of gewricht spelen ze een rol. Ook bij wat we a-specifieke lage rugpijn noemen en bij CANS, whiplash (WAD), frozen shoulder, tenniselleboog, hielspoor, jumpersknee en runnersknee spelen triggerpoints een belangrijke rol.

 

 

Hoe komt het

Triggerpoints kunnen door veel factoren veroorzaakt worden:

* acuut; door een verkeerde beweging of ongeluk

* chronisch; door het langdurig hebben van een verkeerde houding of overbelasting

* langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, nek en schouder zoals bij CANS

* beschadiging van het weefsel zoals bii een hernia of de meniscus

* langdurige immobiliteit, bijvoorbeeld gipsverband

* psychische factoren als: stress, depressie, onrust en vermoeidheid

* voetafwijkingen of verschil in beenlengte

* chronische infecties en allergieen

* slaaptekort

* het dragen van een rugzak of te strakke kleding

 

Therapie

Afhankelijk van de klachten zal het lichaam onderzocht worden op de relevante triggerpoints maar ook naar de oorzaak van deze triggerpoints.  De therapie is vaak een combinatie van het behandelen van triggerpoints, het trainen van de belastbaarheid en het beïnvloeden van “onderhoudende factoren”.

Topfysio boekt de snelste resultaten door de triggerpoints met dry needling te deactiveren. Ook de intensieve diepe dwarse fricties worden daarvoor gebruikt. Alle therapeuten van Tofpysio zijn in dry needling extern en intern geschoold. Indien er aanleiding toe is kan de behandeling ook bestaan uit of gecombineerd worden met Manuele Therapie.

Daarnaast bestaat de therapie uit een individueeel gericht oefenprogramma, gebaseerd op de principes van de International Academy of Sportscience volgens het Physical Rehabilitation Training systeem.

 

Topfysio Locaties
Topfysio op facebook
Topfysio op Twitter
× voor informatie over video consult klik hier