Spierscheur

Een spierruptuur of scheur in de spier is een van de meest voorkomende sportblessures. De plek waar de spier het vaak niet houdt, is de overgang tussen de pees en de spier. Wanneer de spier maximaal op rek is en een optimale krachtsinspanning moet leveren kan dit soms te veel zijn. Het gevolg is dat een deel van de spier(in)scheurt. De hersteltijd is afhankelijk van de grootte van de ruptuur. Gemiddeld is dit 4 tot 6 weken. Na deze periode is de spier weer maximaal belastbaar.

 

De therapie

Topfysio behandelt op basis van een protocol van IAS. Een behandeling met de RSQ en het losmaken van de spieren rondom de scheur zijn daar een onderdeel van. De RSQ optimaliseert het herstelproces. Het losmaken wordt gedaan middels dry needling of fricties. Eventueel kan er een echo worden gemaakt om de precieze plek en omvang van de scheur zichtbaar te maken. Daarnaast wordt er een krachttrainingsschema op maat gemaakt om de aangedane gebieden weer optimaal belastbaar te maken.

 

Wel doen

Bewegen. Probeer te bewegen zoals je altijd doet. Uiteraard op geleide van pijn. Door je lichaam functioneel te prikkelen blijft de doorbloeding goed op gang en kan het lichaam een inventarisatie maken van de ernst van het letsel.

 

Niet doen

Te snel maximaal belasten. Na 7 tot 10 dagen is de spier belastbaar. Dit is een grote valkuil, het lijkt alsof de spier alles aan kan. Echter kan de spier bij een snelle rekkende beweging pas minimaal belast worden. Mensen zijn geneigd te snel op hun oude niveau te sporten waardoor de kans vergroot dat het opnieuw mis gaat.

 

Topfysio Locaties
Topfysio op facebook
Topfysio op Twitter
× voor informatie over video consult klik hier